Fényképek szkennelése, fotó digitalizálás

Fotóink még gondos tárolás ellenére is folyamatosan öregszenek.

Karcolódnak, fakulnak, elszíneződnek, gyűrődnek.


Ennek az elkerülhetetlen folyamtnak ugyan nem tudunk gátat szabni, azonban a jelenlegi állapotot szkenneléssel meg lehet őrizni, sőt, a képeket fel lehet újítani. A digital11 digitalizáló stúdió legelső szolgáltatása a fotók szkennelése volt, kezdetben csak ezzel foglalkoztunk, így rengeteg tapasztalat gyűlt össze tudástárunkban.

Ezt mind megkapod, ha ránk bízod fényképeidet:

Szkennelés során a fotókat megtisztítjuk a fizikai szennyeződéstől, csúcsminőségű fotószkennerrel beszkenneljük az általad választott felbontásban, az általad választott formátumban, ami lehet jpg vagy tif, a szkennelt képeket irányba forgatjuk, kiegyensítjük, levágjuk a széleit, kontraszt- és fényerőjavítást végzünk, korrigáljuk a torzult színeket. Ezeket a szolgáltatásokat áraink mind tartalmazzák!

Ha a képeket feliratozott borítékokban adod át, akkor az adott fotókat tartalmazó mappákat ugyanúgy fogjuk elnevezni.

Az erősebben sérült fotókat kérésre retusáljuk. Sőt, szkennelt fotóidból feljavított reprodukciót is kérhetsz!


Benned is felmerültek már az alábbi problémák, kérdések?

Rengeteg fotó van a családban, rendszerezni szeretném, de nem férnek el a szekrényben!

Fényképeink, papírképeink általában albumokban vagy tasakokban hevernek - jó esetben a polcon, rosszabb esetben egy doboz, vagy a pince mélyén. 

Ezekből a fontos fotókból rendszerint csak egy példány lelhető fel egy családban - pedig pl. a gyerekek kirepülésével fontos lehet a család minden tagjának, hogy egy-egy családi nyaralás, ünnepek, különleges családi alkalmak fényképen megörökített emlékei megmaradjanak, bármikor visszanézhetők legyenek.

Vagy lehet, hogy a háztartásban fellelhető összes képet - vagy egy részét - méltóképpen szeretnénk archiválni, mivel az albumokban, tasakokban lévő fényképek túl sok helyet foglalnak. Az így felszabaduló albumokat pedig eltennénk a padlásra, vagy olyan helyen szeretnénk tárolni, ahol nem tudunk minden nap hozzáférni a fényképekhez.

Fotóink digitalizálásával méltó helyet kaphatnak képi emlékeink, és nem csak egy helyen, hanem akár a család összes tagjánál, sőt, akár meg is oszthatjuk a nagyvilággal.

 

Van otthon szkennerem, minek bíznám másra a digitalizálást?

Kétségtelen, hogy bárki számára hozzáférhetők az egyszerű, olcsó szkennerek, amelyek néhány fotó vagy újságcikk szkenneléséig viszonylag kielégítő eredményt produkálnak. A multifunkciós készülékekről sajnos tapasztalataink szerint már ez sem mondható el, azok legfeljebb iratok, újságok szkennelésére alkalmasak, fényképek digitalizálására inkább a modern készülékek alkalmasak - szoftveres hiányosságuk miatt azonban meglehetősen körülményes. Viszont ha nem csak kielégítő eredményt szeretnénk, hanem tökéleteset, mindenképpen érdemes olyan szakemberre bízni a digitalizálást, akinek ez a fő foglalkozása. Arról nem is beszélve, hogy a szkennelés meglehetősen időigényes, és folyamatos odafigyelést igénylő munka, ezért otthoni körülmények között egy néhány száz-, vagy akár többezer darabos családi album szkennelése is akár heteketig, hónapokig eltarthat, ha csak szabadidőnkben tudunk ezzel foglalkozni.

 

Tehát digitalizálni kellene a fotóimat, de honnan tudom, hogy melyik a megfelelő felbontás?

Kis méretű (igazolványkép méretű, vagy annál kicsivel nagyobb), régi papírképeket érdemes nagyobb felbontásban digitalizálni: egyrészt részletgazdagabb lesz, másrészt a későbbi képjavításokat is érdemes nagyobb méretben elvégezni. Ezeknél a kis képeknél az ajánlott felbontás 1200 dpi.

Normál 9x13 cm, 10x15 cm, vagy annál nagyobb méretű fényképeket elegendő kisebb felbontásban digitalizálni, ezeknél az ajánlott felbontás 600 dpi - kivéve akkor, ha nagyméretű reprodukciókat szeretnénk készíteni, vagy értékes, családi kinccsel felérő emlékekről van szó. Ebben az esetben 1200 dpi ajánlott. Amennyiben kizárólag laptopon vagy kisebb monitoron nézegetnénk a képeket, normál méretű fényképek esetében elegendő lehet a 300 dpi felbontás is.

 

Ragasztott albumban vannak a képeim - megoldható a szkennelés?

Természetesen igen. Régen nagy divat volt - egész pontosan nem nagyon volt más a ragasztott albumokon kívül. Ez a digitalizálást ugyan kicsit megnehezíti, de nem teszi lehetetlenné. Amennyiben az egyes lapok felfekszenek az olvasóüvegre, nincs probléma.

Fénykép szkennelés árak

Minimum megrendelési érték: 500 Ft. Ahol külön nem jelöltük, ott az árak maximum A4 méretű képekre vonatkoznak.

300 dpi felbontásban
100 Ft/db
600 dpi felbontásban
110 Ft/db
1200 dpi felbontásban
180 Ft/db
ragasztott albumból szkennelés felára
70 Ft/db
A4<A3 képek, 300 dpi
500 Ft/db
A4<A3 képek, 600 dpi
600 Ft/db
A4<A3 képek, 1200 dpi
1400 Ft/db

Ez is érdekelhet:


Dia- és negatív film szkennelés

Videokazetta digitalizálás

Fotókidolgozás