Iratok, könyvek szkennelése

A papír alapú dokumentumaink rengeteg helyet foglalnak, a kényesebb iratok idővel elvesztik tartósságukat

Ha fontosak számoda ezek a szöveges dokumentumok, érdemes minél előbb digitalizált formában is eltárolni, így időtállóvá, könnyen kereshetővé válnak írott értékeid vagy fontos irataid.

Miért érdemes digitalizálni a könyveket, iratokat?


Vannak olyan, akár 100 éves könyvek, amelyeket nagyon kényes, sérülékeny papírra nyomtattak, viszont rendkívül értékes tartalommal bírnak, épp ezért akár napi, heti rendszerességgel szeretnénk lapozgatni, olvasni. 


Kiadók, intézmények részére komplett gyűjtemények digitalizálását is vállaljuk, hogy a régi kiadványok digitálisan is mindig elérhetők lehessenek.


Alapító okiratok fontasak lehetnek akár több száz embernek is (gondoljunk pl. egy társasházra), de abból csak egy példány lelhető fel - ebben az esetben célszerű annak digitalizált formáját használni.

 

Vállaljuk a teljesség igénye nélkül az alábbi típusú dokumentumok digitalizálását, archiválását:

  • könyvek
  • okiratok
  • kézzel írott jegyzetek
  • gépelt jegyzetek
  • levelek

A szkennelés során különös figyelmet fordítunk a kényes eredeti anyagok épségének megőrzésére, ezért a sérülékenyebb könyveket speciális könyvszkennerrel dolgozzuk fel, ezáltal minimalizálva a sérülés lehetőségét.


Iratokat, valamint olyan könyveket, amelyekből több példány is fennmaradt, és le lehet vágni a gerincét, automata lapadagolós szkennerrel dolgozunk fel. Ez sokkal gyorsabb és nem utolsó sorban olcsóbb munkát tesz lehetővé.

 

PDF, kétrétegű PDF, karakterfelismerés (OCR)

Mit jelentenek ezek a kifejezések? A PDF formátumot bizonyára jól ismered, nap mint nap használod is. Amennyiben kereshető, kimásolható szöveggé szeretnénk alakítani a szkennelt dokumentumot, erre is lehetőség van, de csak nyomtatott szöveg esetén. A kétrétegű pdf olyan speciális PDF formátum, mely egyszerre tartalmaz egy kép- és egy szöveg réteget - ez pedig az OCR, azaz optikai karakterfelismerés során jön létre. Ez utóbbi csak akkor válik láthatóvá, ha kijelölünk az egérkurzorral egy szövegrészt. Ez teszi lehetővé, hogy kereshessünk a szövegben, akár ki is másolhassunk részleteket. 


Lehetőség van a szöveg felismerésére és mentésére pdf-től eltérő formátumba is, pl. docx, txt stb, ill. a szöveg újraformázására. Ilyen, speciális igények esetén írj az info@digital11.hu e-mail címre, kérj ajánlatot!


Iratok, szöveges dokumentumok digitalizálásához az ajánlott felbontás 200 dpi, ugyanakkor rajzokat, kézírást tartalmazó dokumentumok esetében, valamint optikai karakterfelismerés választása esetén 300 dpi ajánlott. Ennél nagyobb felbontás csak fényképeket, finomrajzolatú grafikákat is tartalmazó lapok, oldalak, ill. csak kivételes igények esetén javasolt.

Korrektúra, szerkesztés

Vállaljuk kéziratok, nyers szövegek korrektúrázását, lektorálását, szerkesztését. Erről bővebben a Szöveggondozás menüpont alatt olvashatsz.


 
 
 

Lapjaira nem bontható irat, könyv szkennelése (maximum A4 méret)

Minimum megrendelés: 500 Ft

Pdf, jpg, tif formátum is kérhető.

200/300 dpi 100 Ft/oldal
600 dpi 120 Ft/oldal
OCR (szkennelt irat, szöveges dokumentum feldolgozása kereshető, szerkeszthető szövegként) 0,5-2,0 Ft/szóEgy teleírt A4 méretű oldalon jellemzően kb 350-400 szó fordul elő. Minden OCR megrendelést egyedi ajánlat alapján vállalunk, a szöveg tagoltságától, a szkennelendő anyag minőségétől függően.

 

Lapjaira bontott irat, vagy lapjaira bontható könyv szkennelése (maximum A4 méret)

Minimum megrendelés: 300 Ft

Pdf, jpg, tif formátum is kérhető.

200/300 dpi 25 Ft/oldal
600 dpi 50 Ft/oldal
tűzőkapocs eltávolítása 20 Ft/db
OCR (szkennelt irat, szöveges dokumentum feldolgozása kereshető, szerkeszthető szövegként) 0,5-2,0 Ft/szóEgy teleírt A4 méretű oldalon jellemzően kb 350-400 szó fordul elő. Minden OCR megrendelést egyedi ajánlat alapján vállalunk, a szöveg tagoltságától, a szkennelendő anyag minőségétől függően.