Gyakran ismételt kérdések

Általános

Analógból készítünk digitális változatot, és azért 11, mert a vállalkozás a 11. kerületbe van bejelentve, és az irányítószám 1111. Semmi boszorkányság vagy hátsó gondolat ;-)

Üzletünk a 1122 Budapest, Városmajor u. 23. szám alatt van. Tömegközlekedéssel legegyszerűbb a Déli pályaudvar felől megközelíteni, innen 5 perc séta a Magyar Jakobinusok terén át. Autóval a Csaba utca felől lehet behajtani a Városmajor utcába. A környéken a parkolásért fizetni kell. Parkolóóra közvetlenül az üzlet mellett található.

Legjobb, ha személyesen behozod üzletünkbe. Cím: 1122 Budapest, Városmajor u. 23. - a Déli pályaudvartól 5 percre. Nyitvatartási idő: hétfőtől csütörtökig 10-18, pénteken 10-15 óra között.
Ha messze laksz, vagy nem tudsz kimozdulni otthonról, figyelmedbe ajánljuk GLS futár szolgáltatásunkat, mellyel fix 2500 Ft-ért tudod elküldeni a féltett emlékeidet! A szolgáltatást itt tudod megrendelni.

Üzletünkben készpénzzel vagy bankkártyával is tudsz fizetni. Lehetőség van online bankkártyás fizetésre és átutalásra is, miután megkaptad az értesítőt az elkészült anyagról.

Amikor elkészülünk egy digitalizálással, minden esetben sms-ben és e-mailben is küldünk értesítést. Ebben pontos elszámolást fogsz találni arról, hogy hány db képet vagy hány perc videoanyagot digitalizáltunk, és a fizetendő összeget is megírjuk.

Fénykép, dia, negatív

Alapértelemezetten legkisebb tömörítésű jpeg formátumban szkenneljük a képeket. Lehetőség van tif formátum választására is, de ezt mindenképp közöld velünk a megrendelés leadásakor.

Az üveges kereteket két fő csoportra oszthatjuk:

- olyan műanyag keret, amelyben a filmcsík két üveglap között helyezkedik el, vagy

- olyan keret, ami teljes egészében üvegből készült, szélein le van ragasztva.

Ezeket a kereteket szkennelés előtt szét kell bontani. Miért kell szétbontani? Az üvegről nem kívánt fények verődhetnek vissza szkennelés közben, de még nagyobb probléma, hogy az üveg alatt rengeteg kosz gyűlik össze.

Ha spórolni szeretnél, te magad is szétbonthatod ezeket a kereteket, és egy borítékba belehelyezve adhatod át nekünk a diaképeket.

Több lehetőség van:

- Felhő tárhelyre töltjük fel, melyről a fizetés után egy linket küldünk e-mailben.

- Hozhatsz magaddal pendrive-ot vagy külső merevlemezt, és arra másoljuk a képeket.

- Mi is tudunk adni pendrive-ot, ennek természetesen további költsége van, melyet az Árak menüpontban megtalálsz.

- CD vagy DVD lemezre írjuk ki a képeket - ennek is további költsége van a szkennelés díján felül.

Ez elsősorban két dologtól függ: az egyik, hogy van-e egy elvárt határidő, amikorra el kell készülnie a képeknek. Ha van, akkor mindenképpen ehhez igazítjuk az erőforrásainkat, és azon dolgozunk, hogy határidőre elkészüljünk.

A másik, hogy hány db fényképet kell beszkennelni. Kisebb mennyiségekkel (20-50 db) akár másnapra is el tudunk készülni. Nagyobb mennyiségeket (100-500) 2-5 munkanap alatt, ennél is nagyobb mennyiségeket (500 felett) 1-3 héttől egy-két hónapig terjedő időn belül tudjuk vállalni.

Síkágyas szkennerrel A3 méretig tudunk dolgozni, viszont ennél nagyobb méretű képeket, rajzokat is tudunk digitalizálni több részletben, utólag, szoftveresen összeillesztve. 

Igen, nem probléma, ha albumban van a fénykép, és esetleg nem lehet kivenni, így is be tudjuk szkennelni, viszont ennek plusz költsége (felára) van.

Az egyszerű válasz erre az, hogy a célnak megfelelő felbontást érdemes választani.

Ez a cél lehet pl. egyszerű archiválás ("meglegyenek a képek"), fotónyomtatás kis méretben, vetítés, nyomtatás nagy méretben.

Közepes felbontást szoktunk általában javasolni, ez a felhasználási célok nagy többségéhez megfelelő, és a költségeket tekintve sem sokkal drágább a legkisebb felbontásnál. Ez a normál méretű fényképek esetén 600 dpi, normál (Leica, 24x36-os) negatívok, diák esetén 2400 dpi.

A legkisebb választható felbontások általában kis méretű nyomtatáshoz, monitoron, laptopon nézegetéshez megfelelőek. Normál méretű fényképek esetén ez 300 dpi, normál (Leica, 24x36-os) negatívok, diák esetén 1200 dpi.

A legnagyobb választható felbontást csak kis méretű (5x5 cm-nél kisebb) fényképekhez, vagy különleges igényekhez szoktuk javasolni: fontos egy részlet kinagyítása, vagy nagy méretben kerülne kinyomtatásra az adott fénykép (A4-nél nagyobb méretben). Fényképek esetén a legnagyobb választható felbontás 1200 dpi, diák, negatívok esetén pedig 4800 dpi.

 

 

 

 

A felbontás határozza meg, hogy a fénykép egységnyi területét milyen részletességgel dolgozza fel a szkenner. A szkenneléskor alkalmazott felbontást dpi-ben (dots per inch) fejezzük ki.

Iratok, könyvek

Lapjaira bontható iratokat, vagy olyan könyveket, amelyeknek le lehet vágni a gerincét, automata lapadagolós szkennerrel fel tudjuk dolgozni. Ez sokkal gyorsabb, hatékonyabb eljárás, mintha egy síkágyas vagy könyvszkennerrel kellene digitalizálni.

Videó és hang

Videokazetták, magnókazetták, hanglemezek digitalizálását általában 2-3 hetes határidővel vállaljuk. Ha ennél hamarabb szükség van a felvételre, akkor lehetőség van arra, hogy a digitalizált felvételt (fizetés után) elküldjük felhő tárhelyről, az eredeti kazettát pedig később kapod vissza, amikor visszaérkezik üzletünkbe a nyersanyag a stúdióból.

A videofelvételeket mp4 formátumban adjuk át - ez általánosan elterjedt, a legtöbb eszköz támogatja (telefonok, tévék, számítógépek). Lehetőség van DVD-videó formátum választására is, de vedd figyelembe, hogy egy lemezre legfeljebb kb. 2,5 órányi videofelvétel fér a képminőség romlása nélkül.

Hangfelvételeket mp3, wav vagy audio CD formátumban digitalizálunk - megrendeléskor jelezd, hogy melyiket szeretnéd.

Több lehetőség van:

- Felhő tárhelyre töltjük fel, melyről a fizetés után egy linket küldünk e-mailben.

- Hozhatsz magaddal pendrive-ot vagy külső merevlemezt, és arra másoljuk a felvételeket. Pendrive-ot csak előre (a kazettákkal együtt) leadva tudunk fogadni, mert a videofájlok másolása akár órákig is eltarthat azok nagy mérete és a pendrive-ok adatátvitelének lassúsága miatt!

- Mi is tudunk adni pendrive-ot, ennek természetesen további költsége van, melyet az Árak menüpontban megtalálsz.

- DVD lemezre, DVD-video formátumban (egy lemezre kb. 2 órányi videofelvétel fér a képminőség romlása nélkül). Ennek is további költsége van.

Igen, van. Egyrészt a megrendelés felvételekor rákérdezünk, hogy MINDENT digitalizáljunk a kazettáról, vagy csak a családi eseményekről készült, ill. amatőr felvételeket. Ha egyértelműen behatárolható a téma, akkor elég, ha ezt közlöd. Ha nem ilyen egyértelmű, akkor viszont meg kell határoznod, hogy milyen kazettaállástól kezdve és meddig digitalizáljuk a kazettát (pl. adott kazettaállástól 50 perc). Ha nincs otthon videomagnód, üzletünkben is bele tudsz nézni a VHS kazettákba, és oda tudod beállítani a szalagot, ahonnan digitalizálni szükséges.

Keskenyfilmek (pl. super8) digitalizálása munkaigényesebb, hosszadalmasabb eljárás, ezeket kb. egy hónapos határidővel tudjuk digitalizálni.

Lehetőség van régi, alacsony felbontású videofelvételek felbontásának felskálázására full HD felbontásra a legmodernebb, mesterséges intelligenciát használó szoftver használatával. Ezáltal a kép részletgazdagabb, élesebb lesz a modern, nagyfelbontású televíziókon.

Sajnos erre nincs lehetőség, mivel a keresett rész megtalálásához ugyanúgy végig kell játszanunk a szalagot, mintha bedigitalizálnánk az egészet.